5 April 2011

Form 5 + koko = ??

Assalamualaikum

See.Read tajuk atas pun dah pasti anda tak boleh menambahnya kerana ia tiada kaitan  dengan matrix atau equation "normal".kerana ia hanyalah sekadar metafora sahaja..

Tahun lepas,ingat lagi.Macam2 plan koko.,,nak jadi wakil nie wakil tu..Kalau tak silap,F4 semangat nak forum,sekali tak ada..semangat nak wakil sekolah untuk ke Karnival Kerjaya dan bla3

Sekali tahun nie..Penuh aktiviti dan pemilihan untuk wakil sekolah (Padahal takder pemilihan,terus ambik jadi wakil sekolah..)
contohnya :

Debat BM

form 5 : Syukriah,Amir

Yang syukriah tu sebenarnya tak terfikir langsung nak masuk sebab cg yang suh masuk.Last2,masuk jugak.Syuk pun nak tarik diri last minit masa peringkat daerah baru2 nie..sebab banyak keje.Akhirnya,masuk jugak.Alhamdulillah,menang jugak peringkat daerah.Bagus kan~Akhirnya ,ke next round.Berusaha siang dan malam sampai kol 12 pagi.kelas tak masuk2..persiapan untuk peringkat negeri yang bertempat di SMKA tok jiring sendiri.Alhamdulillah,sekolah kami 'membelasah' sekolah ...sekolah.(maner eh?) dengan hebat pada 1st round.Namun,sekolah kami tumbang pada semi final kerana mengakui kehebatan sekolah Nurul Ihtifa' yang begitu gah menyampaikan bahas mereka tanpa gentar.Begitulah cerita perjalanan debat BM di mana syuk buat Ema JELOUS betul,suka la dia..BEBAS dari sebarang kekangan stress debat..

PANTUN

form 5 : Aisyah,Aimi,syahirah farhanah,Inchi!!(Insyirah),nazlaini

Pertandingan pantun.Memang kelam kabut sekali cg2 yang nak buat pemilihan pantun nie..Yerla,pertandingan 1 minggu lagi ( iaitu TADI)
selepas ujibakat,mendengar pelajar2 membaca pantun.Ramailah pelajar form 5 jadi pemantun dan sorang jer f4,Intan Dayangku Intan Liyana.Sekali lagi.Macam biasa.Tak Masuk kelas la..Bila tak masuk kelas,berhari-hari...macam2 la rasa meruginyer =.= 
Malam kelmarin,pemantun2 dan cg jurulatih ada latihan cam bese..Sekali,dikunci oleh pengawal dalam bangunan.Mengambil masa +30 mnt untuk lepaskan diri dari pintu gril.

Tadi bertanding di Sekolah teknik..Dekat jerr...lalu simpang T depan jalan sekolah.sampaila..naik van PIBG pulak tu,cg kata , kalau kalah,jalan kaki balik belaka.
Alhamdulillah.Lawan sekolah mengabang lekor n sekolah Ema tak ingat .Menang..Bagus2~Esok semi-final pulak,Oh!Tahniah  untuk pemantun terbaik iaitu
INCHI!che wan insyirah adik ex pemantun Che wan Irsyad tahun lepas .ada dalam blood family upenyer.Katanya,lawan esok mungkin up sikit challengenya.Yang tadi tu kacang jer.Wah.Hebat sekali pemantun2 kita nie.


SPEECH CHOIR 

form 5 : 10 orang

Yang ni bar punyer.Tadi diorang baru berlatih.Dengar sket tadi (curi2 dengar bilik kat ICT)..Kate nak masuk lagu  Bet On It (High School Musical) ngan lagu I Will Survive (suke lagu nie..pasal wanita,hak2)
Yang masuknya,orang yang masuk debat BM ,tak terpilih pantun..he3.
TAPI!choir best!
tak stress!Tak perlu hafal text dan jawab spontan.tak perlu POI atau memikir hujah.ngafal lirik jer.
TOGETHER
All for one and one for all!
Buat yang terbaik ye ahli choir sekolah walaupun dengar kata ada kat terengganu je speech choir nie

FORUM

Form 5 : belum buat pilihan lagi

Pilihan tak buat lagi!
Tapi!
Dah ada form 5 yang nak masuk..kelas depan2 la yang Ema tahu..sebab nak tebus kekecewaan tak masuk tahun lepas punyer.hak3..
Masa ni la nak masuknyer,bila pulaknya





DEBAT BI

form 5 : Aqilah,Farhah,Mardhi n ME

Ohhhhhhh..nak diceritakn sejarahnya dah dikatakan pada post sebelumnya.Pada awalnya,pemilihan dilakukan masa Ema tak mai sekolah.Dia pilih Aqilah n Mardhi.Yang disangkakan audition hanya meleset dari pemikiran ema kerana  terus dipilih bersama-sama Farhah.Awalnya memang DUNNO.Biar kebeno.Form 5 nie nak masuk debat.Tak terfikir langsung nak masuk debat.malah tak pernah tahu cara  bahas ni.Alhamdulillah,segala tunjuk ajar guru,adik2 dan kawan memang kita semangat untuk bertanding sebab persediaan memang cukup.Setelah menang tanpa betndg straight ke semi,semangat merundum sebab tajuk bahas lain.Ditambah dengan tak sebati dengan tajuknya.Memang sedih + nak putus asa.ya Allah.Alhamdulillah,lawan untuk semi nampak tak menggoyahkan kami.Namun,yang final memberi saingan hebat.Agak TERKEJUT (seriousss) + tak boleh cakap bila menang.Sebab satu sahaja Ema ngan Aqilah fikir, "nampaknya ada lagi latihan lepas ni.." dan sebab lain,secara kasarnya,sekolah teknik "menyerlah" tapi mrkh kurg n eyen contact kurg
Kami tak menolak rezeki,nak juga menang .Namun,kami nie form 5.dah nak pekse.Kalau nak libat koko boleh jer.Tapi,tak nak berat2..Memang ia perlu untuk menang..tapi,gitulah..
impak yang Ema dapat,silibus pun tak tahu mana,banyak tinggal p&p,dan yang paling teruk.Rasa Terikat(sebab tu jelous ngan syuk tu)..ada 13 hari untuk pertndgn peringkt negeri.Latihan setelah final daerah ( 8/3 ) = 1..BARU SEKALI!...cg dayang pun sakit tak mari 2 hari.Buat same sendiri pun sibuk ngan pejumpaan nuqobat,kkq,mpp,kawad..macam2...

NAMUN!!Kita akan berjuang juga!sebab kalau kami kalah,kami akan kalah bermaruah (kata Syuk)..kami akan berusaha!YES!

konklusinya:
SEBENARNYA...majoritinya,f5 nie sebenarnya nak masuk kokorikulum erti bak kata lain nak jadi wakil sekolah untuk 10%.namun,camtulah..nak masuk mestilah ada risikonya.kalau terima cabaran dan risikonyer,tak apalah.
Jadi...
Apa yang terjadi apabila form 5 melibatkan diri dalam kokorikulum saat tahun genting nie,lebih2 lagi kokorikulum yang memerlukan KOMITMEN TINGGI!


P/S:Terima kasih tukang courier yang bagi barang ema tunggu 1 bulan lepas lagi =.='


No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...