18 April 2011

So Many Reflections Today

Assalamualaikum!

Today..WE!The Debate Team are DETERMINE To Win the quarter Final with our case line : we want to do it for ourselves and everyone else that depend on us

My issue as the Prime Minister is it will be a shame if we lose at the first round.
Since Malay Debater team "broken down" in semi final due to the strong opponent and Pantun lost in state level due to same question ask and sympathy given to the "enemy"..The only academic cocuricular activity left is currently...ENGLISH DEBATE

At first we are determine and strongly want to win the first round.But,after winning the first round,we don't care any more if we lose or win..Of course,as SPM candidates,we feel that we need to "rest" + it is not us who willing to enter Debate ( Ema also THE DULL one among other debaters during the first meeting discussing about Debate..)..But..
Everyone are giving their moral support and i can remember Aimi said (pemantun sekolah)
"Tebus kekalahan pantun..Wak molek!"

Even teachers are giving their support and the one who rather..Excited and high spirit to enter the next round..
Well...I at  first reluctant to replace Farhah as the 1st speaker for opp team for the next motion.Since i already the 1st speaker for gov.But then,the teachers just said to pick three of us to stay and hold on with our position.Yet,Mardhi is still the third speaker and Qilah Amin and Ema either 1 or 2nd speaker..I tought if I only Prime Minister,draw lock,and get the opp team..I WILL BE HAPPY! becozz i can actually be the spectator~
But,selfish of me think that way...stupid me..
At.oh!!!Let me first rest my case today to continue with my reply speech on today Event At SMK Chalok.Thus,i as the blogger Of Memory mel0dy would like to..to..confirm that we already won the quarter final..
Thank you~

***

DIARI DEBAT

Hari ni debat BI.Sebagaimana yang Ema tulis kelmarin,perasaan tak berdebar cuma masalah nak ingat teks,and..itu jerla.Tak boleh takut atau tak,sebab kene tengok debater sekolah lain lu..

lepas perhimpunan,mula2 g rayau g ambik kain solat.Tunggu kat van,lame juga k eh.Ada sorang budak ni tak sabar nak naik van PIBG baru sekolah.hak2.Tinggi jugak nak panjat naik van sekolah.hu3.Akhirnya,8.00 a.m. Kami bertolak ke sekolah CHALOK,Setiu..

Setelah sampai ke sebuah sekolah yang terletak 40 minit jarak perjalann dari SMKA Tok Jiring.Setelah sampai..daftar,terus ke Dewan tertutup dia.Macam mini bilik lecturer kat U tu..Yang dewan besar,sekolah lain gune.
We,as the opposition are against the motion that Today's Students Are Spoilt.
Sekolah Ajil pihak lawan kami.2 permpuan 1 orang laki(3rd speaker).Tapi tengok body language budak laki nie,tak risaukan Ema..he3..
1st round start
Alhamdulillah,semua berjalan lancar.Kami memenangi 1st round.
kate teammates 
"lepas nie,semi final dok kisoh do menang ke kaloh.."

selepas refreshment.Draw Lock.Dapat GOV.walaupun kecewa sebab tak target nak dapat OPP.Kuat sikit isi opp.Namun,itulah.terima jerla.1 jam dikuarantin disebuah bilik F5 kecil.muat2 23 kusi meje.Sepanjang kuarantin sempat lagi galok same yer..ada tak sabar nak p tandas,skodeng gambar atas meje..macm2 la..ha2.patutnyer fokus ke teks kekgi.he3

Ok..
TIME FOR DEBATE

our opponent is SMK Sg Tong,setiu.2 girls 1 boy.Happy ah.But,diorang nampak semangat.betul2 semangat.
1st one to start..Ema le.
Apa yang dicakap ema pun tak boleh nak ingat mana.tengok teks tek.Ada banyak fakta yang diberitahu,last2 di smash oleh chief Judge Mr Mohan..katanya..
"We don't want to know these datas.Who's care"

But,teacher Salmi kata,data ini la penting.

Budak laki sekolah yer memang betul2 perangai sifat kelakian betul..rude sketla..kot,tak apalah.
Diorang punya isu tak berapa jelas dan issu yang terlalu panjang.Sedangkan,tajuk ini lebih kepada opposition.Namun,diorang tak manfaat sebaik mungkin opportunity tu.Idea ada,tapi kefahaman tak ada.
Kelemahan juga pada tok jiring yang putar belit gov ngan kerajaan dan di"tarik" oleh concept yang di bawa opp yang mengatakan internet hanyalah tool(medium patutnya)..
Bila orang izin laluan..
"It's just only a tool!"memang nyaring..
tapi,jawapan tu jerla dia bagi sokmo..Nasib baik dia terima POI daripada sekolah Ajil yang terima 1 SAHAJA izin laluan sepanjang perdebatan.Strategi?
Kitorang pun tak berapa sehati sejiwa dengan tajuk nie (internet) sehinggakan menimbulkan kekeliruan dalam kalangan juri.Malahan,kami sendiri ada kelemahannya tersendiri..

Alhamdulillah...
HAHAHA.suke ema.Masa dia umum pemenang nya..
Ema dengar sekolah Labuan.Ema ingat kan sekolah pembangkang.Memang Hepy tepuk walaupun sedih sket sebab kalah..Tapi,Qilah tibe2 semangat tepuk.
"Wakper semangat tepuk..?"
"GOV!!GOV!!"
"Gov?????$?@$"
memang sedih berbaur gembira..
Sedih sebab ada lagi selepas ni.gembira sebab berjaya..

Selepas perjumpaan dengan Mr Mohan,en mohan telah beri komen kepada kami yang semamng bernas walaupun ada kelakar dan kurang dipesetujui.Tapi,terimalah jugak.ok~

Lepas ni Final State Level.Tapi,letih BANGET nyer..
tak tahu dah nak fikir apa..nak kene buat teks gov sekarang..ops..solat tak lagi nie.Ya Allah.Nak golek pulak..

Bersabar Ema..ada 2 hari lagi.Pastu boleh rest buat waktu yang panjang sekali~
ingat Teacher Salmi kata : 
"Kita memang nak  p final,tapi bukan nak g final jer.tapi nak menang final"
Bila dengar memang T.T
Tapi~I have a great supporter and helper!
Aqilah,Mardhi,Farhah,zahirul,fahim and Sulaiman (anda memang membuat saya  belit..but,Anda bagaikan belian  dalam kalangan permata)


No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...