11 December 2010

Ema Day out

ASSALAMUALAIKUM BLOGGGG~

11 December 2010

He3.today,mengikut rancangan kakakku,dia nak pergi karnival jalur lebar kat bandar.Ema fikir,mesti boring jugak eh,karnival pasal telekomunikasi....Nombor handset takder,perasan nak p tengok karnival jalur lebar.Catatan Ema hari ini,sepenuhnya mengisahkan Pengembaraaan Ema menjelajah Hutan Konkrit  Kuala Terengganu!!




Apepun,disebabkan kat umah nie ada 2 orang anak dara jer yang tinggal n sorang budak kecik yang sesat,kitorang pergi jerla kat Karnival tu.Kakak ajak p tengok karnival ,dia semangat sangat tu.Ayah pulak suruh kitorang p jalan2, daripada duduk rumah saje2,kakak kata,sebab itulah membazirkan minyak kereta.

Yang 'bestnye',kitorang tak turun dari kereta pun, 'window shopping' karnival dari dalam kereta.

kakak : Oh,gitu jer..baik kiter p lain..panas ah..Sian Sofi nak jalan lama2
ME     : ikut jerla......

Adventure kitorang pun start,next destination > PANTAI BATU BUROK <....

buat apa kat pantai?
bawak adik main kat playground jer -.-' .Ema ngan kakak tengok jer adik main..takkan budak besar nak main mainan mengalahkan budak2.Kakak kata,kalau ada Taman Tema Genting sini,dah lama dah dia pergi main.macam2..

ME : bosan ah..Mana kuda?nak naik kude
kakak : takder kuda masa ni...petang kekgi la..
blogger-emoticon.blogspot.com
*Kecewa*

tempat seterusnya pulak...

kakak   : jom p bowling kat Astaka
ME       : *wink*wink*
kakak   : Jalan-jalan jer.........
Me       : blogger-emoticon.blogspot.com

<Astaka>
Ema pun tak tahu apa yang nak buat kat Astaka..naik sampai tingkat tiga,arah tuju tak tahu nak buat apa.Biar betul,nak buat kat Astaka?kata nak p jalan2 kat KTBowl.Alang2 dah ada kat supermarket,peluang keemasan Ema la nak cari barang untuk buat resepi cuti Ema yang seterusnya..HOORAY!!!Malangnya,satu barang pun tak jumpa...............

Next Destination ...
Mak kata ada baucer RFC kat umah,gunalah dulu untuk makan percuma tengahari nanti,.Mak suruh makan kat RFC.persoalannya...mana RFC?
tak pernah ku nampak kat Bandar Kuala Terengganu,yang jumpa tadi pun secret recipe ,MB,KFC,MCdonald,Ayamas,a&w....

kakak : warna oren..ce cari bangunan warna oren
ME : TU!!!!!oren tu kat sana!

Bus stand la rupanya......~~~
Mencari2 tak jumpa,last2..takdir menemukanku dengan sign iklan RFC yng suruh masuk satu lorong ni,sayangnya lorong tu Dead End -.-'
Main pusing2 sampai jugak ke RFC untuk kitorang p lunch.Tempatnya yang terletak di belakang bangunan Stadium di tempat yang tersembunyi sedikit.
Sayangnya lagi...Work of operationnya...12.00 tghr
tengok jam.....> 11.48 a.m

kakak : ni malas nak tunggu nie..Jom p KFC
ME     : nak p pizza hut *wink*wink*
kakak : SOFI!!!!!pizza ke KFC!
sofi    : *dengan halusnya berkata* KFC

NEXT AND FINAL DESTINATION!!

GIANT!!


oh yes..yang tak bestnyer..

kakak : pergilah pizza hut..guna duit sendiri


he3..tak apalah,dah lama tak pergi ke Pizza Hut Giant,last time pergi tak akan ku lupa sampai bila2!Kejadian yang tak akan ku lupa...memalukan x3..blogger-emoticon.blogspot.com
Back to Giant..It's the most scariest things i have to do in front of my eyes!
Oleh sebab cuti dah tiba...Giant was packed dengan anak2 remaja yang berbondon2(ex-4ak..betul ke ayat ni?) aka berkumpulan lalu lalang dalam Giant.Perasaan Ema,menakutkan..paling tidak menyenangkan mata melihat adalah yang berkepit2.Kalau sudah khawin tak apa,ni..x,jangan bila nak khawin nanti,adala 3 kali lafaz berketar2 nak sebut,berkepit2 senang nak buat.
Apa yang ramai sangat orang pergi Giant ni?Ada Year End Sale besar2ran ke?Diorang nak beli periuk belanga ke?part time job?

Ema : Ya Allah...janganlah ramai orang lelaki kat pizza hut,kalau ramai..sah  
          ema lari dulu

ALHAMDULILLAH!
Tak ramai kat sana,yang nampak di mata semuanya datang dengan famili n anak2 sekali..Teringat pulak dengan famili lain yang ada kat Perlis..Bila2 famili ema nak makan2 ramai bersama kat luar...dulu2 boleh,sekarang,jarang2...anak macam kereta api belaka.....tengah kerja,duduk U,sekolah menengah,sekolah rendah,tadika...ada belaka

ORDER PLEASE!
yes!time for order pizzzaazzzz!Yang Ema suker nyer..pelayan tu panggil Ema kak
blogger-emoticon.blogspot.com

alien A    : kak nak makan sini ke bungkus?
Em          : Oish,dia panggil ema kak..betul tak orang nie,nampak muka ni macam orang U ke?

Alkisahnya,pizza yang di cari hendaknya pizza ada 6 cheese tu...Bez~pabila di tunjukkan harganya,terima kasih jerla...pizza biasa jerla.tercari2 satu set makanan yang ada pizza,air,bubur dan bread garlicnye yang ema makan dulu,tak ku jumpa...1 tahun Ema tak pergi.Tak akan nak beri costumer benda sama....

Mata liar memandang ke kiri dan ke kanan,tempat yang Ema duduk adalah tempat yang sama Ema duduk 1 tahun lepas bersama kawan Ema,E-sha sewaktu hari insiden memalukan berlaku.betul2 tepi fron kaunter~Nostalgic.Yanng tak lupa jugak!!!!!!Masa tu jugak tersempak kak Sarah n the geng yang tengah syok makan pizza!Fuh~riuh pulak tu~,sedihnya,sekarang Ema duduk sesorang.
Lihat ke kiri tingkap,anak-anak remaja tak ubah macam semut masuk ke sarang(berbondon-bondon)membawa makanan ke dalam satu premis.Ema sangka.Karaoke la tu.Ema baru perasan,kedai kain sebelah pizza tu dah tutup.Dah bankrupt kot.kenapa ada dinding sekeliling premis lama tu?Ema ingat under construction..humph.sayangnyer,fabrik kedai tu  cantik2 belaka.

Setelah siap menempah makanan untuk di makan rumah,Go to KFC! To pick up my sis and little sis.Bila pulang baru ku perasan,Besor BAPOK !sign yer tulis kat atas premis lama kedai kain tu..rasanya dia tulis > Tempat Permainan Famili dan kawan? aka ARCHADE!

mereka gantikan sebuah kedai kain dengan sebuah Archade..betul2 tak percaya...

Kakak : oh!nak masuk?
Me     : Jangan harap nak masuk..

Last and real final way..he3...Drive-thru depan Giant...Sebab ada sorang budak kecik dalam kereta merajuk nak beli Happy meal...=D..bukan Ema..Yang pasti,fokus utamanya ialah mainanpercuma,bukan makanan.

Setelah puas berjalan~inilah masa untuk pulang~Alhamdulillah,good news ..bahan2 resepi Ema yang seterusnya dah beli kat Giant,bad news..mesin yang putar bahan2 dah rosak.
blogger-emoticon.blogspot.com

Ema tak percaya.Dah lama Ema menanti nak buat resepi ni,terpaksala tunggu lain hari.Bukan lagi masanya untuk Ema buat.Esok famili balik dari Perlis...setelah hampir 3 kali! ulang alik dari perlis ke KT dalam musim cuti sekolah ni..tak sabar nak tunggu hari Esok~

Salam Warkah..OFF pen~









******Borak-borak dalam kereta******


Kakngah  :  Nak p mana pulak?
Ema        :  Tempat wajib pergi kalau bersiar2 ke Kuala Terengganu....
                  MUZIUM !!!


Kakngah   : berapa lama dah stadium ni ada kat sini
Ema         : Entahla...nasib baik dia tak der atap eh..
Kakngah   : a'ah
panjang umur


Sewaktu menunggu lampu syarat...
merah....countdown untuk lampu hijau...10...3,2,
Me and sofi   :  Sapppyyy...
1,0..!
Me and sofi    : GOo!!!!!!!!

sampai di karnival jalur lebar...
Kakngah     :  lalu tepi karnival jer!
Me             : Oh...
Kakngah     : Dah siap tengok!tak der apa sangat....JOM! g jalan-jalan round bandar!


Di laluan jalan pantai batu burok
Me            : kakngah...jom p mandi kat sini
Kakngah    : *pekik*!biar betul!..nak lemas ker?mana boleh mandi...
Me            : tak boleh ker?
Kakngah    : mana boleh,dia mana bagi orang mandi
Me            : *tempat ni tak boleh mandi?buat apa dia bina kalau tak boleh 
                   mandi? kakngah cakap pasal apa ni?Orang cakap pasal bangunan   
                  tempat orang berenang sebelah kanan ni la..
kakngah     :Ohh..ingatkan pantai tadi.....................nak berenang sungguh?
Me            :  gurau jer
*silence*

No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...