19 May 2011

Exam day - continuation


Assalamualaikum

Membuka bicara blog dengan berita kematian nenekku selasa malam lepas.Pagi selasa tu,ayah nak ajak ema p tengok nenek dekat ICU.Tak dapat pergi sebab ada kelas.Petang baru balik.Malam tu pulak,masa tengah baru nak berehat-rehat,mak panggil.Mak suruh jaga adik - adik sebab dah nenek nazak.Mak nak pergi hospital.Tinggal la Ema ngan adik2 3 orang kat umah.Budak kechik kan tak bagi masuk ICU.Masa tengah syok tengok tv,mak call.Nenek dah meninggal.Mak tanya,esok periksa apa.Ema kata periksa add math 2 paper.Mak pun senyap.
Balik dari hospital,mak tak kata apa-apa.mak suruh adik2 tak p sekolah esoknya.Ngan ema senyap jer,mungkin suruh p kot.Jadi,esokkanya p sekolah macam biasa...Tak sedap jugak kalau tak balik kg kat Maras,nak juga balik kg..tapi disebabkan exam jugaklah niatku terpaksa dibatalkan..Nak buat camna,semuanya sudah dirancang...




***
Sudah ku cerita pasal sambungan Exam day baru2 nie?
herm...kelmarin,Ema periksa Add Math.UUUUU..add math 2 tak sah kalu Ema tak salah kira soalan no.1 - simultaneous eq.Dekat berapa puluh minit nak lepas kat soklan no.1.Ada soalan yang tak ingat jalan kira,ada soalan kira2 sampai dapat a x 10-kuasa tiga (nampak sangat jawapan salah)..
Ada masa ketika jawab paper 2 ema ingat 4  soklan lagi belum  buat,.30 minit lagi ada masa.ish,padahal 2 jer.Tulah,pakat main agak2 ada berapa soklan semuanya.Salah cuai semuanya tak sempat nak check dahh.....
Alhamdulillah..setakat nie add math 2 ok .Tak nak harapan tinggi.Nantikan dapat 39/100 macam baru2 ni...nauzubilllah..Nak tinggi lagi..

Yang paper 1 pulak tepuk dahi,sebab tak ingat dah cara nak jawab soklan yang mudah2..kena menengung lama baru ingat..=),ada yang main agak2 jalan kiranya.nampak logik jawapannya betullah tu kot.Tak ingat nak intergrate guaner,pakat buat jerla asalkan jawapan dia dalam nilai sa/puluh dan tak ada perpuluhan - dia suruh cari nilai unknown(P) -
Macam2 ragam nak jawab add math.
Saat yang peliknya,Ema ni malas nak check jawapan.Kalu check pun main gitu2 jer..Tak semnagat.Sekali bila dapat paper.....banyak kecuaian yang kecil ema buat.- jadi + vice versa.Tinggal titik.Kesalahan kalkulator.Itulah common mistakenya...
=.=

***
ALERT!!!!!!!!!!!!!!!!!

PAPER KIMIA ESEI SECTION C TADI SUSAH BANGATTTTTTTTTTTT!!

Ema tokleh nak mikir!!possibility jawapannya...hu


Dia kate:  compound PQ2  dan compund XY. P adalah compund dan  Q adalah compund.X dan Y adalah element.Molecular Formula bagi Q adalah XY.

Mengambil masa yang lama untuk faham..Sakit paler sungguh ema jawab soalan nie..akhirnya faham juga apa yang dimaksudkan..
P dan Q adalah compund dan mewujudkan compund lain...Haish..Contohnya:
           P = Ammnonia NH3
            Q = sulphate SO4    

Tapi!!!Yang ema tak faham nyer,covalent compound  apa yang membentuk P bercharge 2 postitif dan ionic compund yang membentuk Q bercharge negative 1.hu3....
Keluar pulak soalan design experiment yang tak expect kuar.Exp nak tahu electrivity compund Q.Orang yang tak baca exp ni sama ngan ema pasti akan mereka-reka macam ema.Reka jerla asalkan betul dan berfungsi.Jangan tinggal.9 markah tu!
1 soalan lagi 7 Markah 
1 soalan ladi 4 markah.
Besar2 markah tu.Soalan pilihan yang ke-2 soalan sulphuric acid,tak baca langsung sebab ingatkan soalan covalent ngan ionic compund senang :P
Ada soalan yang pernah dibincangkan ngan cg Zul tapi tak ingat cara naj jawab.Ada soklan yang ada dalam modul kimia sempat dibincang last minit..masuk sejibik.=).Terima kasih Aimi sebab bertanya.
Yang sedisnya,Ema deborrrrr entah kenapa pagi tu.Memang deborrr tahap yang tak pernah terasa.Kata ke fakhriah,debor la..sebab kalau tak boleh jawab memang nyesal ah.Cg,molek beritahu masuk apa lam pekse.kalu tak boleh jawab memang ngan score..memang sedih ah.

(cakap pasal score,kertas pekse PSI dah siap tanda.ema TAK NAK TENGOK!.dahla kertas 1 low mark.antara markah terendah lam kelas ikhlas.kertas 2 ustazah kata ramai orang tak score..................)

BIOLOGY III

Ni satu lagi yang mendebarkan sebab kitorang tak tahu masuk mende design experiment.Cg kata bace jerla yang kita dah buat peka f4.Tapi kiotarang tak tahu mana satu.Dengar kata masa last minit tu,masuk exp nak cari energy value..Tengok soalan kak sarah mid year tahun lepas.Keluar energy jugak.Kitorang mengkaji dan menyelidik kertas jawapan kak sarah.
masa kitorang telah dihulurkan kertas soalan bio.Cg Yati masuk sambil memegang kertas soalan dan dikibar-kibarkan ke langit
"Soalan design jawab yang nie eh!,jangan  jawab yang dalam paper tu.."
bila ditengok kertas yang dikibar-kibar...
macam ku kenal gambar roti tu,gambar kacang-kacang tu..
Aimi berpaling belkang...senyum
Ema paling ke Aimie,aimie senyum
Farhah tengok ke Ema,senyum
Kimah tengok ke belakang..Pun turut senyum
~senyum..jangan kate aper2..~

Peperiksaan berjalan dengan licin sekali sampai la waktu Zohor

CHEMISTRY I

doa kami semua.Moga-moga soalan paper kimia I senang.Kimia II dahla payoh ke benor.
Alhamdulillah......
Everything goes well.Except for carbon compund. dan bab2 Form 5
dia bagi general formula yang ema sendiri tak tahu benornyer homologus apa..alkene?alkane?ethanol?
Nasib baik soklan carbon campund tak banyak soklan
Terima kasih cikgu kerana mengerti kesusahan kami menjawab paper II
T.T



CUTI!

No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...