12 January 2012

Soal cinta dan khawin


Assalamualaikum

Erm.Ema cuma nak coret tentang apa yang berlaku dalam masa 1 hari.tak idea nak update pasal apa.Tapi,bila tengok TV,pasal cinta + khawin,bukak fb orang,Status penuh pasal cinta + khawin + jodoh,bukak Blog ciK Fakhy..pasal cinta + khawin jugak.Jadik,memang topik ini tak lari dari masyarakat sekarang.Sebab memang tak lapuk di hati sesiapa pun.

Ema bukan penceramah motivasi nak hurai topik pasal cinta.Seorang ahli psikologist,atau pakar cinta (Wah..hik3).Jadik..ema takkan buat karangan 1 page penuh pasal cinta yang tak sampai ke mana2..

Tapi ada cinta2 manis yang melekat di kepala ema.Bukan cinta surat menyurat atau bergaut di batang nyor.Tapi cerita cinta diam dalam seribu.Apabila orang nak bercinta,pasti diorang nak dating dan ikut langkah-langah seterusnya mengikut tips-tips percintaan yang disarankan di blog,rakan-raan,buku-buku cerita,tengok korea,baca novel cinta atau mana-mana media.
Apa kata kita ikut tips-tips percintaan yang disarankan oleh syariat islam.
KITA KHAWIN DULU!!

Korang ingat video you tube kat bawah ini?

menjadi famous sebab lamaran seorang jejaka asing yang tak kenal penat + tidur + lelah semata-mata nak menjalinkan hubungan yang halal antara mereka.It went viral for some communities.And some people misunderstood the intention of the uploader.But the main point is..



JUST MARRIED.if you think it is the right person,or you didn't think so-and afraid of divorce.Don't be.Allah telah mengatur segalanya.Bukan anda yang membuat pilihan.
Tapi ema tak  boleh merasai apa yang perempuan tu rasa(mungkin sikit).Dilamar oleh seorang lelaki asing =_=.Siapa yang tak terkejut.

Dipetik dari status FB oleh kata-kata ustaz Azhar

"Jodoh ditentukan oleh Allah sewaktu kita berusia 4 bulan di dalam kandungan ibu.(malaikat akan tulis nama kita,rezeki,kerja,khawin dengan siapa,cerai atau tak,anak berapa dan semua tentang diri)"

Sebab itulah ramai yang khawin awal.HUK3.dengar3 dah ada kawan sesekolah dah melamar budak sekolah Kairiah..Hik3,tak dapat lagi jawapan.Pergi pLkn budak tu.PECAH REKOD budak sekolah ema khawin awal dah nie.Baguslah,tak nak buat dosa banyak-banyak.

But look.(not telling rumours-HIK3),keluarga ema jugak ada yang niat nak khawin atau mungkin akan berlaku.Yang tahu abang (yang dah bertahun2 niatnya nak khawin) - found the girl but i never meet her(she seems nice),Ayah dah kata ke kakak..


KERJA DULU!




Kebetulan kakak di Mesir kena isi borang tentang maklumat "JODOH" -APA?
tak tahu soalan apa.Mungkin pasal,nak khawin umur berapa?atau..nak khawin orang mana:>..Nak tahu kakak jawab apa.KOREA.dAN Sudah tentu ia tak akan berlaku!Jika muslim yang menetap di korea.Mungkin akan berlaku




HA!korang tengok tak Mahligai Cinta.Konfem tak tengok sebab pergi sekolah dan kerja.Masa tu tengah tunggu cerita princess hour,tekan jugakla TV3.Episode Ashraf Muslim dan isteri dia berkhawin.Bukan cerita nak khawin tapi juga sebelum khawin.Berseri-seri tengok muka Ashraf muslim,seperti dipancari cahaya keimanan selepas  khawin nie.Ceritanya juga bermula sewaktu Ashraf di Mekah dan berdoa untuk mencari jodoh.Entah kenapa,Ashraf tiba-tiba teringatkan isteri dia (lupa nama).Lalu bila pulang Malaysia..terus cuba mengenali isterinya.Katanya tak pernah dating atau keluar.Last2 kali dalam kereta,terus melamar.Dan Alhamdulillah,selamat berkhawin.Isteri dia nie memang  lemah lembut,sopan dan berbudi bahasa..Jika nak dibandingkan dengan ema T.T.Tapi ema tak la teruk >.<


But don't think too much about love,marriage and lelaki.Walaupun mereka akan tetap bermain2 di kepala..Diumpamakan satu permainan tenis.Lelaki adalah bola.Anda baling bola,dia akan datang balik,baling bola,dia akan datang balik.Jadi anda tak akan boleh lari dengan mudahnya.Jadi,bersiap sedialah dengan "skill" servis anda dan cuba baling jauh-jauh biar dia tidak datang lagi.Tahu skill yang dimaksudkan?
Bukan 10 bulan tennis trainingla..tapi knowledge of islam and mental prepare.But both jika kita sentiasa berdampingan dengan Al-Quran dan As-sunnah.Make me feel lucky to be a alumni in SMKA Tok Jiring.Gain soo many knowledges which is not easy to gain in outside world..So..PEACE!


P/S:i'm NOT a Love Dr.So don't ask any hard questions  about love.But,i may not experience in Love Relationship (not one sided),but i do have someone else experiences in my little mind that actually can be a lesson to me and sometimes can be related to me.Herm..

7 comments:

nanie said...

salma..sape yg dh nk kawin kat sek kite...x taw pown... =(

Ema said...

Alah.Nanti kalu dia bagi kad undangan,mama kabo la nanti~

nanie said...

ada ker owg nk bg kad jmputan ke sy.... dy bkn kwn nani pown.. =(...i'm still curious...well i'm a girl...

Ema said...

Dia kawan walaupun tak pernah bercakap..dia kawan kepada kawan saya.Jadi kalu kawan saya dapt kad khawin kawan dia,nanti kawan sya bagitau saya jadi saya berthu la kawn2 saya - nanie ker..Tapi umah kawn kawan saya jauh la..susah nak pergi~

Siapa dia?kAT status fb Dia ada tulis sndiri..

nanie said...

erm...ni yg buat nani nk taw nie...dy jd ape2 x kat sek?cnth..mpp@prs@pss....

Ema said...

tak ada.dia bese2 jer~

nanie said...

hadoi....x pe la...nnt jmpe ema kat mane2 nnt..i'll ask you...haha.. xD

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...