4 January 2012

Ibuku - teacherku


Assalamualaikum

Bila di sekolah,guru boleh dianggap sebagai ibu/bapa.Kalau di rumah,ibu/bapa boleh menjadi seorang guru kepada anak-anak.
Macam mana pula kalau kedua-duanya sekali
Maknanya : Ibu/bapa ku adalah guruku di sekolah!

Quite amusing kan kalau ditakdirkan ibu/bapa kita mengajar di sekolah,lebih2 lagi mngajar kita.Mesti akward tak pun + embarassing
Hak3.Tanyalah anak2 guru mana2 pun;
"Mak awak ngajar saya.."
"Ye larh!Nasib baik tak ngajar saya..."

Nielah conversation yang di"polite"kan antara Ema dan kawan Ema last year.Kebetulan mak dia ngajar year kitorang.BM.Tegas pulak tu.Memang tegas tahap MAKSIMA!

tapi,jarang pulak yang anak cikgu dapat parents dia ngajar die.
Macam mana pulak kalau 1 family sekolah yang same!
Nie pun yang happening kat sekolah Ema.
Happy family betul.Pergi sekolah naik kereta sama,balik pun naik sama.Macam baru balik picnic.Al-maklumla,mak ngan ayah ngajar sekolah sama.Anak dia dua orang pun sekolah sama.Tapi,tak pernah pulak ngajar sekelas.Inilah dikatakan membawa anak-anak ke tempat kerja dan menghayati suasana bekerja.
Kalau seminar pernah pulak deh.Ter "kena",mak dia yang kena bagi ceramah kpd dia.His mom teaches English.Anak dia pulak pelajar yang "fames??".Kawan Ema kata.
"Kesian dia,mesti pelik dengar mak dia ngajar depan"
A'ah.pelik la.Nanti mak dia balik tentu tanya..
"Faham tak mak ngajar kat depan tu.Nak ULANG?"
Wah.Mesti tegas punya.

Yang satu lagi,pekerjaan mak ayah dia SELALU cakap di hadapan jika ada majlis besar-besar.Pihak sekolah selalu jemput dia bagi ucapan perasmian- tahu-tahulah jawatan apa tu-.Dengan semangat dia bagi ucapan,terus membara cerita pasal anak-anak2 kat umah padahal anak ada depan batang hidungnya sahaja.lepas tu berkata..
"Ha.Tu anak saya yang telah penat lelah saya besarkan ",terus tunding jari

Oh.Pasal Ema pulak.Ema dari family tree yang Besar jugaklah.dari 8 adik-beradik.7 pernah sesekolah sama ngan mak.My mom is a teacher.BM n Math untuk Tahap 2.Sometimes teaching PS.Sekolah rendah jer tu.
Bila nak masuk darjah 5.Kitorang tengok jadual mak.Bila tak mengajar kelas kitorang..
"nasib baik la........."
Memang lega.Sebab bila dapat mak yang mengajar sekelas,Rasa A.K.W.A.R.D.terbantut pergerakan nak buat ini itu.Malu katakan.
Tapi,"bad year" untuk kak Ema sorang nie.hik3.Mak mengajar Math dia..Guru kelas jugak ke kalau tak silap?
tapi ada privileges bila dapat mak sbg guru

1 : Bila time periksa,kertas periksa..anak sendiri yang tandakan =__=
2 : Bila tak ingat atau nak jawab  soalan ,boleh tanya kat umah(kat sklh main2 sikit)
3 : Bila dah siapkan keje umah,boleh tanda terus...di rumah
4 : ---- (tak tahulah kakak ema dapat apa......)
Tapi mak kata,kakak ema Senyap betul betul betul lam kelas,^_^

Dan this year jugak!!Jeng jeng jeng!Adik ema - sofi,yang masuk darjah 4.Yurp,mak mengajar Sofi Matematik..
Yang kelakarnya,tadi lepas balik, dia tak buat kerja rumah matematik,buka buka terus tinggal.Mak nampak buku matemtk kosong.
"SOFIII!!," 
 Satu rumah dengar.Macam suara Cikgu marah ke anak murid yang tak buat kerja sekolah
"8 soalan jer nie!kenapa tak buat..."
^_^.lol.Nie baru 2 hari.Nie baru  kerja matematik.Kerja lain apa citer.Matematik jugak la no.1 Top spot keje paling cepat siap..
Baru tadi siap,terus mak tanda buku..Ekspress kan..

Ce bayang kalu mak kita mengajar masa High School,subjek yang susah.Bila tak boleh jawab,sudah tentu tanya 24 jam.Lepas tu.Orang tanya kita pulak.Conclusinya,semua orang siap kerja sekolah (melainkan si Potato couches)

But my advice to Sofi..
"Jangan panggil mama,'mama' dalam kelas nanti"

Kebetulan kawan baik sekelas Sofi,mak dia yang mengajar English kelas diorang.lagila a.k.w.a.r.d.

TAPI.Jika ema menjadi seorang ibu + guru + mengajar anak kat sekolah.Bahagia ema nanti sebab dapat mendidik anak kat rumah dan kat sekolah.Bila dapat report anak kene rotan.Ema la tuu...



No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...