3 January 2012

Back to School


Assalamualaikum

Selamat pulang ke sekolah wahai anak-anakku.Dan Ema,masa untu bekerja separuh masa di rumah.
Huk3.Sedih pulak rasa bila tak dapat menjejakkan kaki sebagai pelajar sekolah SMKA Tok Jiring T.T
I'm big girl dah,tak layak dan unqualified to wear a uniform as a high schooler.
Ada tu orang suka sekolah habis.Sebab boleh keje,tak ada keje sekolah bertimbun (padahal U lagi banyak keje lagi =_='),belajar memandu dan yang lagi penting - berbulan-bulan cuti

Walaupun beribu alasan nak tamat sekolah cepat.Mesti ada benda yang korang rindu pasal sekolah kan..Oleh tu!
Ema pun nak cerita pasal Sekolah serba sedikit,bukan cerita kanak2 eh.Tapi memori sekolah

Welcome to

click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text
*Perhimpunan*


-buat dramatic sikit-


Huk3..*Batuk*

Okkla.Jam dah menunjukkan pukul 8.17 a.m.Masa inilah Sekolah Ema still berada dalam dewan Abbas.Perhimpunan.Dan of courselah Berdiri!Adalah segilintir pelajar yang memang manja.Suka sangat duduk.

Cantik tak?Tengok la dalam dewan.Lagi cantik!

Sudah menjadi kebiasaan untuk membaca Al-Quran,ikrar dan so on.Tak lupa jugak speech cikgu-cikgu sekalian.Masa tu jugaklah kita akan merungut betapa panjangnya speech tu,kadang2 tak pun - bila boleh duduk.Yang paling suka sekali adalah.Tengok jam~

Kebiasaan sekolah menengah jugak untuk mengadakan perhimpunan di dataran penuh bermakna.Dataran Fikrah



Rutin harian yang pasti jadi ingatan ialah sudah tentu bacaan Asma ul-husna.Masa form 1,mungkin korang ingat sekerat,tak pun sepatah ayat.Tapi lama kelamaan,akan jadi suatu ingatan yang kuat.dan lama kelamaan akan jadi satu habit dalam diri.Duduk saja2,bila terkenang ke perhimpunan pagi,pasti terdetik dalam hati nak baca asma ul-husna.Takpun,bila baca asma ul-husna,teringatlah pulak sekolah.Bacaan asma ul-husna diketuai oleh pelajar form 2-5(awal year) mengikut giliran.Part nie jugakla terbantut sebab pelajar selalu 'hilang'?.Tapi,tak semestinya semua begitu.Keseluruhannya,jika tiada orang naik pentas,ada yang volunteer *bagus3* dan kena sound.Lepas baca asma ul-husna.Sudah tentu bacaan al-quran beramai-ramai yang sudah menjadi adat sejak berkurun lamanya.Paling kurang 3 kerat,paling banyak..adalah nak habis  1 muka surat.
Qari yang bertugas adalah Qari yang terlatih.Bacaan ada yang memang bagus tajwidnya,suaranya dan lantunannya.Ada yang silap sikit.Nak tahu.Kat depan sekolah ema ada satu gerai jual ABC yang paling laku dan jugak tempat mengaji.Katanya,pemiliknya ada ikatan saudara dengan pengasas SMKA tok Jiring.Kawan Ema kata,pemilik tu tegur bila ada silap dalam bacaan Qari.
Mak ai.Bila bacaan Qari dah memang bagus dan merdu,semua orang pun sama-sama dapat menghayati bacaan Al-Quran disertai jugak dengan bacaan mafhumnya.kawan-kawanku,korang suka Qari mana satu?kui2
DAN jangan luper!Bila cakap pasal perhimpunan ada 2 benda!
1 : Ucapan guru-guru dan pengumuman
2 : Betulkan barisan!

Fames yang No.2 la.Masa kechik2,betul barisan tangan ke bahu.Yang kechik duk kat depan.Tak pun yang penolongnya di hadapan.Masuk SM,yang masalahnya pelajar kat depanla..siapalah pelajar kat depan tu.bengkok umpama ular kena palu.Kami Si Puteri majoriti okk jer(bukan nak meninggi diri) tapi kemana saja anda pergi,Si puteri okk sahaja linenya.

Ucapan guru-guru tak lah panjang2.Tapi bila panjang2,bolehla duduk yer.Dan bila ada guru lain pulak yang akan buat ucapan,maka pelajar akan "AHHHHH"..=_=
.pengumuman.pasti panjang.kesian pulak kat MC.lebih2 lagi yang panjang dan dia suruh ulang balik.Oh.Ema jadi MC sekali sahaja.masa Form 4.Masa tu English Text.Oh!Perhimpunan dijalankan dalam tiga bahasa.BM,BI n BA bergilir2 mengikut minggu.BA la orang tak naknya.takut pronounce salah + gugup + dan hampir 2000 mata memandang dan 4000+ telinga mendengar anda

Tapi inilah memori yang ema takkan lupa~



2 comments:

nanie said...

nani rindu jgak nk g sekolah salma...rindu jiddan =)

Ema said...

Huk3.Salma pun rindu jiddan jiddan wakabiran nak pergi sekolah nanie

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...