18 January 2012

Jom buat Wafer♪



Assalamualaikum

Pagi semua...er..petang semua.
Hari nie ema nak ajak bloggerrz dan rakan-rakanku yang tak ada kerja kat rumah untuk masak smth new muning-muning.Something Really Simple
We are making waffle!


Bahan :


  • 1-2 bji telur
  • 1 1/2 tsp minyak - minyak sunflower yang terbaik untuk kesihatan anda~dan jugak buat sabun
  • 1 cawan tepung gandum atau all purpose flour
  • 1 1/2  tsp serbuk penaik
  • 1 1/2  tsp garam
  • 1/2 tsp gula
  • 1 cawan susu segar - susu penuh krim sedap jugak

Cara nak buat : 
  1. Putar telur sehingga kembang.
  2. Masukkan semua bahan - bahan yang lain ke dalam telur yang kembang dan berbuih-buih tu.Gaul sehingga sebati.
  3. Oh,dan sebelum tu jugak.Sila pastikan pembakar waffle anda dipanaskan.Tapi,memandangkan pembakar wafer kat umah tak ada.Kita buat lempeng punya style.
  4. Masak  dan siap.Anda boleh makan dengan ice cream,chococlate,jam dan krim.
Nielah lempeng yang sedap sekali!Terbaik


Antara bentuk lempeng opss,wafer yang beraneka jenis (tapi rasanya tak berbeza.but still-presentation is important-kalu nak masuk TOP chef atau master chef MAS)





harga satu pembakar roti wafer nie kalu tak silap yang bentuk biasa pun paling kurang RM60+



WARNING ! > kalu nak buat lempeng macam ema dan makan dua lapis,jangan tebal sangat tau masa nak masak tu,Nipis2 sudahla.Nanti kembang.Pastu masa nak makan memang  cepat kenyang daa..2 kali makan  = 4 lempeng/wafer,sure kenyang macam ular sawa~



5 comments:

nanie said...

interesting...i'll try it tomorrow..insyaAllah...thanx salma.. =)

Ema said...

U welkome honey nanie..Masak sodap2 tau~~enjoy eating n cooking~

syakirah shobirin said...

Bpe suhu yg di perlukan tok masak waffle???... sy nak cuba nie.. nyum2 

syakirah shobirin said...

Bpe suhu yg di perlukan tok masak waffle???... sy nak cuba nie.. nyum2 

Ema said...

Tak guna pembuat waffle,guna kuali leper jer..

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...