3 January 2012

Peraduan Puisi untuk 'Dear' ; FI



Assalamualaikum


This is a poet i wrote for a contest.Actually,Ema pun tak ada idea nak tulis apa,tapi,bila ingat balik pasal Hazman dan Jihan,teringat ema kepada kawan ema > cIK FAKHY< my besties yang tak pernah kutemu semenjak habis last paper SPM  tahun lepas.So,technically.This is for my friend Cik Fakhy(ada bait2 tertentu) dan originally for dear yayah contest~






For Hazman;       
                                                  Aku Rindu Si Dia

Aku rindu padamu,
Aku diselubungi keresahan melampau,
Bukan seperti penulis yang hilang penanya,
Bukan  seperti penggembala hilang kambingnya,
Bukan juga Maher Zain yang lupa liriknya,
Tapi Si heroin yang mengenangkan heronya

Aku rindu padamu,
Lamanya ku tidak menyapa anak matamu,
 Lamanya ku tidak menari dalam memorimu,
Menjadi lukisan pelangi indah,
Madu hikayat kita bersama,
Gelora jiwa hampir ketandusan,
Mencari ruang pertemuan kembali
Dek merpati yang mengejar awan,
Terpisah terbelah benua.

Aku rindu padamu,
Lautan caribbean ku sanggup redah,
Demi meragut hatimu,
Jika aku tenggelam di segi tiga bermuda,
Kaulah pelampungku
Jika aku lemas,
kau jualah oksigenku

Jika Gunung Everest saksi pertemuan seterusnya,
Ku sanggup mendaki,
Andai aku bergolek jatuh ke bumi
Sudah tentu kau call Emergency A.S.A.P

Inilah dugaan yang perlu diterima,
Aku yang memilih destinasi ini,
Bukan untuk disesali,
Saat aku merinduimu,
Bukanlah sebagai kelemahan diri,
Tapi membina kekuatan abadi.



tag :  Cik Farhah o-o
         Cik Nanie ^_^

go to this page for further information~



p/s:Cik Fakhy yang baca puisi TERULUNG ema nie (kui3),Balaslah jika berani~he3

pp/s: bila baca banyak kali,amatur pulak puisi nie utk contest tu b'banding puisi yg lain.Macam budak baru belajar.Erm,nak buat macam mana.Jihan pun tak mahir bab puisi memuisi nie

10 comments:

nanie said...

ya cik ema...ad ape2 yg bley sy bntu...*huk3* batuk yg di buat2=P

Ema said...

HUK3...cik nanie buat jugak puisi tu..Nampak tak saya TAG ci nanie kat dalam post tu *wink3*
maknanya cik nanie kena join contest nie~

nanie said...

oo..x nak la...sy...hehe=P
next time la ye cik ema...=)

Ema said...

he3,,Puisi 3 perenggan sudahler tak apa..pasal kucing pun tak ape~

nanie said...

wajib ker??why ema kene tag 2org??

Ema said...

sbb syarat dia srh tag 2 org.tak wajib pun kne tag 2 buat.~~~~~~skdr thu tak apa dah

nanie said...

ooo...kk...=)

lllfarhahlll said...

sally,nk join,p x pandai nk wat puisi...puisi tu mmg kene tlis kat blog kte ke?

Nick Ayumu said...

haha..akak minat jugak buku tuh!! Wah kite ada geng!! Hehehe.. Pandai akak karang puisi..

Ema said...

@farhah
tak apa.Cik farry buat ikut pandai jer,kalu tak nak hntr ikut blog,hntr ikut FB kak farihah iskandar.ce tgk link lam post sal nie

@Nick ayumu
Mestilah!Dulu2 syok bila dapat beli/baca buku nie.Masa SPM,kne stop la dlu skjap..Ha3,kenapa adik Nick tak tulis jgak puisi~
I tAG U!

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...