27 March 2012

isi masa dengan biasiswa,laptop dan...



Assalamualaikum

SELAMAT PAGI CINTA!cintaku pada  laptop.^_^
Semua dah sibuk pasal nak ambil biasiswa.Dalam atau luar negara.Semuanya nak bantuan biasiswa.Tapi untuk orang yang boleh straight A+ tu.diorang tak payahla nak sibuk-sibuk isi borang sebab tawaran biasiswa datang bergolek-golek tanpa diundang.Tapi kita nie tak ada rezeki awal,kena usaha lebih siki walaupun result biasa-biasa sahaja dalam kalangan  berpuluh ribu.

Biasiswa apa yang ada eh..erm.Nak tunggu JPA.tapi baru perasan kenyataan yang dikeluarkan Najib (huk3),JPA tak ada biasiswa untuk lepasan SPM this year .yang ambik A Level dan lepasan diploma sahaja.Sedih betui.Nak tunggu Mara pulak.Doa-doala ada tawaran untuk dalam negara..JPA jugak.

Tapi UIA dah berikan biasiswa untuk pelajar asasi.TQ untuk kak b2 sebab kongsikan bersama,katanya,biasiswa untuk 1 sem (4 bulan) ialah RM1250.RM1250!.Cukup tak nak tampung perbelanjaan tu?kita tanya pulak yuran berapa.Kak b2 pun kata "Yurannya RM1250"

MAK OII!Kering kontang poket biasiswa kita.dia berikan ker kita,kita berikan balik ..biasiswa=yuran.
RUPA2nya,hik3..kak b2 salah faham.tersalah ingat tanya pasal biasiswa lagi.Yang yuran tu,nanti balikla surat tawaran la infom(jika kita dapat tawaran =__=)

Hari ini ada  last date  untuk beberapa tawaran biasiswa.Harap korang isilah mana yang kenang.Tak pun cam kawan Ema,isi MAIDAM sebab nak dapat pengalaman temuduga.Berani sungguh tuannya...

Anak mama,piqa dah buat perancangan nak kahwin..........opss.perkahwinan dalam perancangan.hik2,belajar dulu eh.Kahwin tu pun bukan senang2 eh..Rancang nak kahwin habis ijazah,lepas habis 1st degree,terus buat interview cari calon suami..nie nampak sangat desperate nak cari suami.

Kita ada 2 bulan untuk lakukan apa yang patut seperti
  • ambil lesen bagi siapa yang tak ambil (Orang PLKN atau tak - cam ema.hik2)..tapi ema tak ambik this year
  • persiapan temuduga.pastikan lengkapkan diri dengan segala pengetahuan temuduga dan pengetahuan am
  • main komputer >.< dan berseronok puas2 


Secara jujurnya,ema tak sabar nak masuk universiti sebab boleh berdikari dan  hidup dengan penuh cabaran..teroka kehidupan baru.Boleh uji sejauh mana ketahanan kita dalam dunia sebenar.tapi salah sedikit..jangan fikir tiada taubatnya.Sekali-sekala fikir2 sorang diri,diriku nie dah meningkat dewasa.Bukan lagi pelajar sekolah.Pergi sekolah kelmarin umpamanya seperti seorang pelawat.Dah tak rasa seperti seorang pelajar.Ini ker sekolah ema dulu?macam tak percaya..



No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...