29 March 2012

Saya ditendang keluar kerana Gagal Ujian UKM ?


Assalamualaikum


Salam sejahtera readers blog yang memang Masyuk!(macam hot.fm pulak)..Terima kasih kerana sudi baca blog Ema lebih-lebih baca post ema yang tiba-tiba meletup ..Post apa tu?
Post inilah :









Terima kasih kerana sudi share kepada pelajar-pelajar lain since ini adalah pengambilan pelajar pertama dari lepasan SPM untuk memasuki Asasi Pintar UKM.Ramai yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai AsasiPintar ,tapi bila tengok syarat kelayakan..luluh hatinya.Hi2.bukan nak kata apa.6 Subjek kena confirm dapat A.bukan A-.

Disamping itu,ramai juga yang bertanya soalan2 bernas mahupun soalan berulang tentang Asasi Pintar UKM.Ema menjawab sekadar yang mampu sebab tak buat research mendalam tentang Asasi UKM,Sekadar selongkar dalam internet sedalam-dalamnya dan contact pihak asasi sendiri..

Jadi,kebanyakkan soalan panas lagi menggerunkan ex-student tanya....

JIKA SAYA GAGAL UJIA UKM,SAYA KENA TENDANG KELUAR DARI UKM KEEERR!!

So..inilah jawapan Ema straight from pihak asasi..

Pihak asasi ada mengatakanPelajar yang diterima masuk asasi pintar akan menjalani ujian-ujian tersebut.

  1. Ujian UKM2 - untuk uji tahap IQ
  2. Ujian MEQI  - untuk profile
  3. Ujian MUET - untuk masuk U dalam program prasiswazah nanti.
Mereka tak ada penetapan untuk ujian IQ.Macam.
."AWAK IQ 80 jer!!.kita terima IQ +100.AWAK KENA KELUAR.terima kasih.."


Kata-kata dari pihak asasi pula ;


Jangan risau. Tujuan ujian UKM2 dan MEQI adalah utk profil pelajar dan penaksiran awal. MUET adalah ujian Bah Ing. Utk kemasukan ke univ nanti. Tiada tendang keluar prog tapi kalau tak lulus secara keseluruhan program kena repeat satu tahun. Itu saja
Jangan risau.jika anda sudah diterima.Maka anda sudah diterima .Tapi jangan lupa untuk bekerja keras yer.


14 comments:

SnHazirah said...

salam..ema x mintak ka?

Ema said...

Wasalam.Ema ambik.Pilihan nombor empat.Awak ambikkan?

SnHazirah said...

iya..i had applied it for my first choice..
oh see..sungguh berani walaupun diri ni tak seyakin mana...
i'll try my best ...
see u at there if it was ours..
nice knowing u,ema the smart girl

Ema said...

wow.1st choice..^_^
awak smart jugak ~ada rezeki mana tahu jumpa lah kat UKM tu

Najmie7 said...

tumpang tnye..kenapa bile kite masuk kat i-mas-c-u,dekat asasi pintar tu,die letak tnda dash "-"..ape mknenye?

Nabihah Raihanah said...

thank you 4 the information....sgt membantu. sy lepasan spm 2012, alhamdulillah sy dpt tawaran utk asasi pintar ni..cuak jgk nak mabik ujian ahad ni...doakan sy ye, tq ^^

Nabihah Raihanah said...

*ambik

Nur fadhilah ali anwar said...

ni dia..saya jugak terpilih untuk ujian ukm2 ni...tapi sya29 .4.2013 ni sye pergi...bawah ni adalah feedback yg diterime dari pihak asasi pintar..klau nk tanye lebih lagi pergi email kat sini
sitifatimahmy@gmail.com
harap membantu...

Wa alaikumussalam

Ujian ini adalah saringan untuk melihat keupayaan mental dan emosi semasa melakukan ujian

Perkara-perkara berikut perlu diketahui:
1) ujian berkomputer secara kawalan dan tiada perlu apa-apa persedian untuk menghadapi ujian ini.
2) tempoh ujian 2 jam 30 minit
3) tawaran ke program Asasi bergantung kepada kelulusan ujian ini.
3) tiada pertukaran waktu, waktu, tempat dan masa
4) sila bawa mykad dan surat tawaran ujian saringan sahaja
5) pakaian kasual dan bersopan.
6) tiada temuduga

Sekian, terima kasih

Nur fadhilah ali anwar said...

ni dia..saya jugak terpilih untuk ujian ukm2 ni...tapi sya29 .4.2013 ni sye pergi...bawah ni adalah feedback yg diterime dari pihak asasi pintar..klau nk tanye lebih lagi pergi email kat sini
sitifatimahmy@gmail.com
harap membantu...

Wa alaikumussalam

Ujian ini adalah saringan untuk melihat keupayaan mental dan emosi semasa melakukan ujian

Perkara-perkara berikut perlu diketahui:
1) ujian berkomputer secara kawalan dan tiada perlu apa-apa persedian untuk menghadapi ujian ini.
2) tempoh ujian 2 jam 30 minit
3) tawaran ke program Asasi bergantung kepada kelulusan ujian ini.
3) tiada pertukaran waktu, waktu, tempat dan masa
4) sila bawa mykad dan surat tawaran ujian saringan sahaja
5) pakaian kasual dan bersopan.
6) tiada temuduga

Sekian, terima kasih

Anonymous said...

thankyou. sangat membantu, saya ingat ujian bertulis dan pelik kenapa tak dimaklumkan untuk membawa alat tulis. so i see, onl test. then dia ada bagitahu tak ada berapa ques ? memandangkan awak yg ujian dulu sebab sy 30 april. can u update a liitle bit more bout the ques? i mean bukan nak soalan just bayangan soalan. hihihi. can you? tiba2 terpikir dulu nak masuk PERMATApintar pun ada ujian gak kan, sy tak terpilih utk yg itu yang ni ada chance ke. Huuhuu. satu lagi sijil2 akademik and so on tu tak payah bawak ke? need respond from you . tq :)

fatin amalina said...

arigato, nur fadhilah :) sy pon trtnye-tnye psl ujian saringan tuh. then, ur post has answered my question. byk mmbntu !

nur amirah said...

assalamualaikum. maaf, ingin bertanya mgkin soalan saya tiada kaitan dgn post ini.
kalau kita ambil asasi sains pertanian di upm, bolehkah kita smbung ijazah fakulti farmasi di ukm pula? harap dapat jawab segera. sgt2 mmbantu. tkasih

Farra JB said...

as salam ujian tu ada lebih kurang sama tak mcm ujian permata pintar yang budak2 sekolah buat tu ?sbb tu pun ujian online jgk tp tak thu la trend ujian tu sama tak ngn ujian ni ?

Farra JB said...

as salam ujian tu ada lebih kurang sama tak mcm ujian permata pintar yang budak2 sekolah buat tu ?sbb tu pun ujian online jgk tp tak thu la trend ujian tu sama tak ngn ujian ni ?

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...