26 March 2011

Ema dan Eczyma


Assalamualaikum

23 Mac 2011
Setelah hampir 1 minggu menanggung kesakitan.Ema disuruh ke klinik untuk check up.Mula-mula,suh pergi klinik hikmah kat Depan PSI tu.ERRR…tak mahu ler.Doktor laki.Tak nak.Nak jugak p klinik doktor perempuan.Ada satu klinik.Dekat kg.semerbak.Awalnya p klinik hikmah.Alhamdulillah,doktor tu tak ada.P klinik kat kg semerbak…Doktor tu tak ada jugak.Terpaksa  pergi malam  kol 8.Tapi,baru perasan..Malam tu nak tengok  berita :D

24 Mac 2011
Alhamdulillah,balik sekolah terus p klinik semerbak tu jugak.Doktor tu ada.Masuk jer  bilik klinik tu,Riuh sekali dibuatnya…Jiran,Emak pun apatah lagi,seronok berbual sampai doktor ingatkan Emak ema yang sakit…..
Setelah diberitahu tentang masalah sakit Ema.Doktor tu melakukan pemeriksaan dikawasan yang sakit tu.


Doktor tu kata ,Ema ada Eczyma……
Untuk pengetahuan semua.Eczyma ialah penyakit berkaitan kulit.Boleh berlaku di mana bahagian yang dilitupi kulit.Dalam kes Ema,TELINGA.
More spesific,Ema ada penyakit Ear Eczyma…Ema tak tahu sejauh mana bahaya penyakit tu.Tapi,boleh sembuh la~Ditanya sebab penyakit tu.Doktor tu jawab : Terlalu bersih..

Ema n mak pun tersentak.Terlalu bersih?...herm.Ditanya selalu bersin dan sedu.Tak dinafikan,ema pun terus angguk..

Yang lawaknya,pemeriksaan sekejap  jer,tapi…sesi  pemeriksaan ni 2 in 1.Pemeriksaan kesihatan dan sesi kaunseling.Doktor tu tanya,nak jadi apa bile besar nanti.Ema pun jwab.Lepas tu,dia pun bagi nasihat panjang lebar cerita macam2 pasal cita-cita ema n kate yang tak payahlah jadi tu..(Ema tak kata nak jadi *tu*,ema Cuma kata bidang berkaitan *tu*)..ha3…Sambil tu,doktor pun mintak supaya tolong anak dia masuk bidang medik dengan mudah – suruh ayah ema tlg..ha2,gurau jer kot doktor tu.

Akhir sekali……..ah!BAB yang paling tak suka.
Bagi Ubat.Panadol  pulak tu.dengan antiobiotik.Panadol 2 jenis n antiobiotik warna hijau gelap + cerah satu.Memang bulat mata tengok ubat2 tu.
Ya ampun,camner la ema nak telah ubat2 tu…

Laporan : sejak kelmarin daripada 6 antibiotik yang patut diambil,1 tersalah cara makan(makan jugak),2 dapat ditelan,3 tak  lepas kerongkong.Panadol tu,buat hancur2 jerla.terus makan…
Ok..conclusion jer
Awas!jangan menjadi terlalu bersih yer!Kalau tak anda akan menjadi seperti Ema…right now,terdapat masalah pendengaran yang berdengungggggg sekali.Harap2 cepat sembuh.Amin..(supaya tak makan ubat lagi!!yeah!!!!)

No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...