29 March 2011

Ema dan allergic

Assalamualaikum..

Alhamdulillah,sakit telinga eczyma ema dah berkurang..Tapi,tangan Ema ni gatal galok sangat nak garu telinga ni...aish.

Namun,bukan ni cerita terbaru ema..

*garu pipi* * garu pipi*

ahhh!!Gatallnyerr!
Bukan gatal telinga.Tapi gatal kat pipi,tangan n kaki..
Awalnya,gatal2 ingat biasa jer..nyamuk ke per..
sekali bangun next morning,penuh dengan kemerahan ngan kesan kemerah-merahan kat tangan.Garu pipi tak henti2...
Tak usah kate..Memang GATAL!

*garu*


Tadi p sekolah,makan antibiotik cam bese (x smpt telan kat umah)..ambik mase 10 minit untuk telan (penakut punyer pasal)..

Sekali,Cik Farhah pun tegur

"Doh wakper Salma nampak lain hari ni" - tengok muka ema  kehairanan

"ye ker?...wakper?"

"wakper pipi ngan bahagian mata merah,...pelik...nampak tembam...."

"YE KER?!!" - terus berlari ke tandas...

A'a...memang nampak pelik..
Ema nampak mata,hidung ngan mulut Ema cam tenggelam lam muke.. >.<

AAH!Yang teruknyer muka semakin kemerahan + semakinn tembam
ya ampun..
dahla ambe nie pipi tembam..lagi tembam...memang sah orang kata gemuk

Ramai tegur,tapi wak dunno jer..kadang 2 tu "sedih pilu" bila dengar orang komen. 

*GARRU*

Ayah dah balik oustation.Ayah check,kate Allergic!!!

"sejak bile pulak le kene allergic nie..umur dah 17 tahun..makanan dah macam2 sumbat...."

bile ayah check2 jenis ubat yang ema makan untuk Eczyma..Baru tahu yang Ema ni Allergic ubat ANTIBIOTIC dan adik2nya yang lain

Ubat warna hijau 2 warne yang Ema benci kali nak telan 10 minit tu rupenyer penyebab pipi Ema jadi semakin tembam,menggatal seluruh badan,menggaru sane sini...
Yang good news nya...Tak payah dah makan ubat antibiotic tu!
HOREYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Selamat jalan antibiotik!!Adious~
namun,di ingatkan - hu2,belajar bio nie..Antibiotik diperlukan kerana 

Antibiotic :  complex chemical subtances produced by microorganism which can kill other microorganisms such as bacteria and fungi or inhibit the virus 

Nampaknya,tanpa antibiotic...telinga ema terpaksa sembuh secara semula jadi 
=_____=





No comments:

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...