31 January 2011

Kakakku di Bumi Mesir

My Assalamualaikum...

Apa khabar semua blogger..
Apa khabar juga wahai warganegara Malaysia di bumi Mesir sekalian?
Harap-harap sihat walafiat..

Insya-Allah,Ema nak update pasal perkembangan kakak Ema yang sedang menuntut ilmu di bumi Mesir ni..
Nak diceritakn tentang riot yang berlaku di bumi Mesir,mungkin laporan akhbar lebih terperinci dari laporan Ema..
Oleh itu,Ema akan cerita pasal pelajar Malaysia yang terkena tempias Riot In Egypt..

Speaking?ha2..no thanks..

Setelah berhari-hari cuba untuk contact my sis via internet,x  boleh,inernet  kejap ada kejap putus..
almaklumlah,kerajaan mesir telah memutuskan kemudahan internet di Mesir kerana medium Twitter dan Facebook telah digunakan untuk membangkitkan rusuhan..

Alhamdulillah,dapat jugakla contact my sis..
Balik sekolah tadi,dah tanya emak,kata..ayah dah boleh contact Kaklang.
Alhamdulillah jugak,kaklang dan geng2 dia memang sihat walafiat dan tak terjejas oleh riot tu..
kenapa?rusuhan itu berlaku di bandar Mesir..
rumah sewa my sis,duduk dekat pinggir bandar..
macam tok jiring/gong badak  dengan bandar kuala Terengganu..
macam Sunway Lagoon dengan Kuala Lumpur,
OK~back to story

Semuanya selamat,makanan pun tak terjejas..
tak apa,diorang tak makan banyak..
cukupla makanan untuk sebulan,berjalan keluar pun Insya-Allah selamat

Berita yang kurang enaknya,
kawan Kaklang,merangkap kakak kawan Ema,merangkap anak kawan sekerja   mak ema,merangkap jugak senior ema..
Kak Hajar - Kakak kepada  Sarah..
tinggal di bandar..

Sudah tentulah Kak Hajar terdedah dengan ancaman rusuhan..
Dengar kata,bangunan terbakar pun tak jauh dari temapt tinggal kak Hajar,
bekalan makanan pun dah berkurang..
nak keluar pun membahayakan nyawa..
boleh keluar berkumpulan,cuma,kena keluar dengan lelaki2 yang akan menjadi bodyguard..
Kat situ Pelajar Azhar lelaki dipanggil ustaz..

Tentu Cg Salma aka Mak Hajar yang jugak pernah mengajar Ema =),risaukan Kak Hajar..
Tentulah,anak gadis di bumi asing yang ditimpa kekecohan..
makan tak kenyang,tidur tak lena,termenung lama2 ingat kepada keselamatan anak

Ya Allah,moga-moga semua pelajar Malaysia dijauhi musibah yang lebih teruk
 dan mendapat kerahmatan-Mu dan dibawah perlindungan-Mu..
Amin


p/s:Ema belajar Perkhawinan hari..OHHH!!!!Galok Ema.. - SIAPA KATA!orang kata bab ni mata orang segar2 belaka yer...yer la tu,ema pun dah belit nak ingat rukun2 wali.Diorang yang semangat tu,nak tahu syarat2 sah perkhawinan jer..hak2,bersangka baik,bersangka baik..mesti kena tahu sah atau tak,hukum2 perkhawinan makruh atau wajib kan?Kalau tak kena khawin semula la....tak pun cari lain~yang lebih tinggi ilmu agamanya

2 comments:

Nabihah Ramli said...

cg Salma mane ni?ngajar sekolah mane?

Ema said...

Cg Salma kita yang ngajar bm masa sekolah rendah tu...
takkan lupa kot

Lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...